Projecten 2014

Begin januari 2014 is Alexander naar Chennai gereisd en voerde veel gesprekken. Ten eerste om de situatie van de afgelopen twee jaren te bespreken en de volledige support van het Generalate te garanderen. Hier volgt een deel van zijn reisverslag, opgedeeld in gesprekken met oud-studentes, studentes die met een studie bezig zijn en met potentiele kandidaten voor een studie die na de zomer zal starten.

Oud studentes

Rakel.
Na haar verpleegstersopleiding 2,5 jaar in Thomas hospital gewerkt, echter najaar 2013 naar huis vertrokken wegens gezondheidsproblemen, veroorzaakt, zegt ze, door het eentonige eten. Volgens mij ook een brok heimwee. Ze heeft trouwplannen voor volgend jaar en heeft het al over kinderen. Haar verloofde, Charles, heeft een auto en verhuurt die of zichzelf erbij als chauffeur. Mogelijk vind ze een baan in Madurai, dicht bij huis. Conclusie: lastig.

Prathima.
Studeerde Bachelor Commerce, B.Com. Werkt sinds 2011 bij Amerikaanse medische firma in de nachtdienst. Verdient Rs. 17.000 per maand, waarvan 2.000 als nachttoeslag (18.00 – 02.30 hr). In drie jaar tijd is haar salaris van 10.000 naar 17.000 gegroeid, wegens goed presteren. Wil naar dagdienst, zal terugvallen naar 15.000 maar verwacht daar snel weer bovenuit te komen. Ze woont thuis, onderhoudt haar ouders erbij. Geen vriend of man in zicht. Alles afgelost. Conclusie: succes

Poondi Rani.
29 jaar. Komt met man Anthony en kindje Richan Rowan vanuit Jolarpet. Gelukkig gezinnetje. Hij is kleermaker met aardig wat werk. Ze studeerde Bachelor Education, B.Ed. Werkt nu in primary school bij Jolarpet en verdient slechts Rs. 2.000 p.m. Hopelijk vindt ze volgend jaar een baan in de secondary school met beter loon en meer op haar niveau. Lening 60.000. Afgelost 8.000 en ter plekke krijgt Sr. Prudentia een cheque van 1.500 plus de toezegging dat er elke maand 1.500 afgelost zal worden vanaf nu. Conclusie: succes.

Arockia Selvi.
27 jaar. Werkt in Thomas hospital sinds afstuderen (score 80%). Van de studie van 3,5 jaar is het laatste half jaar stage. Daarna een jaar “bond”-period, tegen Rs. 4.000 als vergoeding voor de opleiding / hostel. Daarna ging ze 8.000 verdienen, inmiddels in stappen verhoogd naar 11.000. Ze belooft vanaf nu Rs. 4.000 te gaan aflossen. Er staat nog zo’n 130.000 open, dus nog vier jaar te gaan. Maar ze wil naar Singapore en heeft 6 februari een sollicitatiegesprek staan. Zeer gemotiveerd, ook omdat ze daaan 100.000 per maand kan gaan verdienen, plus kost en inwoningvergoeding. Heeft Daar een vriendin wonen die haar is voorgegaan. Haar zus is FSJ Sr. Antonyema die als contactzuster kan fungeren. Conclusie: succes.

Sophie.
Het gezicht  van onze brochure. 26 jaar en nog dunner dan drie jaar geleden. Naast de maagzweer had ze ook problemen aan de blinde darm, die is eruit en het gaat nu beter met haar. Ze woont thuis en heeft haar broer meegenomen. We spreken haar in Sr. Prudentia’s thuisbasis Mugalivakkam waar ze onverwacht komt opdagen, da’s een meevaller. Ze krijgt een hele preek van Prudentia, dat ze haar leven niet moet verdoen met thuis zitten, terwijl ze een erg goede lerares is. Ze moet inzien dat je in het leven niet veel kansen krijgt aangeboden en dit is voor haar de derde en laatste keer; eerst in de boardings, daarna met de studie, nu biedt Prudentia haar een baan in de higher secondary school in Malay Nagar. Ze zal zelf moeten bellen met Prudentia, die neemt het initiatief niet meer. Startsalaris ligt tussen 4.000 en 6.000, dus dan zou ze minstens 2.000 per maand kunnen aflossen en in 2,5 jaar klaar kunnen zijn. Kan daar wonen in hostel, wat ook goed is voor haar sociale contacten. Broer krijgt onze brochure mee, hopelijk praat die thuis nog verder op haar in. Conclusie: als ze het aanbod oppikt: succes, zo niet: afschrijven.

Priya.
23 jaar. Heel slimme meid, heeft na haar Bachelor Computer Administration (B.C.A.) op eigen kosten een Master in Science Information Technology (MISIT) gehaald. Ze werkt nu op de HR-afdeling bij HP en doet daar referentiechecks op de cv’s van sollicitanten. Salaris Rs. 12.000. Ze woont op kamers met een ander meisje en delen de huur van Rs. 5.000 (dus goedkoper dan een hostel). Daarnaast Rs. 2.000 nodig voor eten. Aug. 2013 afgestudeerd MISIT, 62% en is sindsdien gaan aflossen. Lening 40.000, afgelost 5.000 en vanaf nu gaat ze 2.000 a 2.500 per maand aflossen. Daarmee is ze over 1,5 jaar klaar. Geen contactzuster nodig, ze is goede maatjes met Sr. Jerome. Conclusie: succes.

Jacqueline.
23 jaar, geb. 7-7-1991. 12th Standard 87%, Teacher Training 78%. Heeft een jaar als lerares gewerkt, maar contract is beëindigd. Is nu ward in de boarding van Perumal Palayam. Sr. Prudentia wist dit niet en zoekt een baan voor haar. Haar broer zit in de HR en is ook aan het zoeken.
Salaris was Rs. 4.000 en lost keurig af (al bijna 50%). Volgt nu op eigen kosten parttime B.Ed (Rs. 5.000 per jaar incl. boeken). Conclusie: succes.

Sangeetha.
Niet gesproken, maar telefonische update van contactzuster Sr. Jody. Ze doet deze dagen examen Master Engineering; heeft dit zelf betaald. Van haar Rs. 100.000 lening heeft ze al 50.000 afgelost. Conclusie: succes.


Studerenden

Shinju.
22 jaar. Is over twee weken klaar met “bond”-year na de verpleegstersopleiding in Thomas hospital. Gaat dan Rs. 8.000 verdienen en begint met aflossen: Rs. 4.000 per maand. Heeft minder grote schuld dan de andere verpleegsters en kan over twee jaar klaar zijn met aflossen. Recommended by Sr. Veda. Conclusie: succes.

Divya.
Bijna 20 jaar. Komt met haar vader en man op gesprek. Vader is tuinman bij de zusters, Divya is aanbevolen door Sr. Rita. Ze studeert Bachelor business administration, B.B.A. derde jaar. Elk jaar betaaald de familie een deel en leent ze een deel bij ons. Eerste jaar 25.000, tweede jaar 8.000, nu vraagt ze 17.500 en heeft de bonnen van het betaalde collegegeld bij zich. Wil evt. nog twee jaar MBA studeren. Ze zal kunnen gaan werken in een school van de zusters en dan Rs. 2.000 per maand aflossen. Dus is ze met ruim twee jaar aflossen klaar. Conclusie: succes.

Mohanavalli.
20 jaar. Is in 2011 gestart met B.B.A. en zit nu in het derde en laatste jaar. Zit al op 76% en zal in maart afstuderen. Daarna heeft ze twee opties: M.B.A. die ze kan betalen omdat ze een sport sponsorship heeft of I.P.S. Indian Police Service. Dit laatste heeft haaar voorkeur, want daar kan ze haar baan met haar sport combineren. Ze is erg goed in Kabbadi. Ze betaald in maart haar volledige Rs. 20.000 lening af. De vraag is of ze die überhaupt nodig had. Enfin, conclusie: succes.


Kandidaten

Sr. Prudentia en Alexander voerden in januari 2014 gesprekken met in totaal 14 kandidaten. Hierna zijn er diverse terugkoppelingen met de kandidates, hun ouders of andere familie-achterban plaatsgevonden en uiteindelijk is zomer 2014 besloten om acht meisjes te gaan ondersteunen.

Kanickay Mary R.
21 jaar, geb. 28-7-1993. Ze is met haar broer, blauwe met witte sari. Ze praat vrijuit. Vader is te oud om nog te werken, moeder is thuis. Ze heeft in de boarding van Perambalur gezeten, +2 results 700/1200. Ze volgt nu Bachelor Mathematics, betaald door Sr. Jody. Wil 1 jaars cursus B.Ed gaan volgen in Jolarpet = Rs. 65.000 plus Rs. 35.000 hostel fees.

V. Santhiya.
Ze komt uit de Perambalur boarding en wordt aanbevolen door Sr. Jody. Haar zus Mohana voert met name het woord, als de oudste en minst verlegen van de twee. Hun ouders woonden in het convent in Nagalur. Omdat ze uit de laagste kaste komen krijgen ze een soort beurs van de overheid van Rs. 20.000.
Santhiya (lichtgroene sari, bruine sjaal, geb. 28-3-1997) doet nu +2, zit al op 860 punten en daar komt nog wat bij. Haar studiewens: Bachelor of Science met een gevraagd leningsbedrag voor het eerste jaar van Rs. 50.000.

Painthamil Iniya. Licht beige jurk en beige sjaal. Geb. 28-6-1994. Aanbevolen door Sr. Jody. Haar moeder werkt in de school van Perambalur als keukenhulp. Ze komt niet uit de boarding. +2 result 699. Ze volgt nu 3e jaar B. Maths en haalde 70% en 64% in de eerste twee jaren. Vraagt om lening om hierna een jaar B.Ed te kunnen volgen in Perambalur. We kennen haar een lening toe van Rs. 65.000 plus Rs. 35.000 voor hostel en andere onkosten; totaal Rs. 100.000.

Sridevi.
Blauwe jurk en sjaal. Geb. 22-8-1994. Is gekomen met haar moeder en praat goed Engels. Nog voor we goed en wel zitten steekt ze van wal en begint haar moeder te huilen. Zo’n treurig verhaal, ze zit op de opleiding Bachelor of Engineering Computer Science, BE-CSE maar omdat ze de fees niet konden opbrengen is ze in september van school gestuurd. Ze toont ons de brief waarin dat wordt aangekondigd. Even later zijn we allemaal in tranen en ze ratelt maar door of we kunnen helpen en dat ze alles zal terugbetalen en ons nooit zal vergeten. Ze is in september 20 dagen van school en uit het hostel gestuurd, maar mocht na betaling van in de familie geleende Rs. 30.000 terug naar het hostel. Vanaf december heeft ze echter weer geen lessen mogen volgen. Ze heeft examens gedaan aan de hand van de aantekeningen van haar vriendinnen in het hostel. Morgen is de deadline en moet er Rs. 42.000 betaald worden, anders moet ze vertrekken. Haar vriendinnen bellen steeds of het gaat lukken… Ongelooflijk gemotiveerd meisje. Ter plekke besluiten Sr. Prudentia en ik dat we gaan helpen. Ik schrijf een contract waar we het voorlopig mee moeten doen en Sr. Prudentia regelt dat iemand bij de bank het geld gaat halen. Zo ontzettend dankbaar, onvoorstelbaar. Hier doen we het voor!
Tegen het middaguur is het geld opgehaald en kunnen we dat overhandigen. Zowel Sridevi als haar moeder knielen en pakken ons bij de voeten, zo blij. Ze nemen vanavond om 8 uur de bus terug naar huis, reisduur 8 uur en dan kan ze morgen naar school: betalen!
Sr. Vedha is haar persoonlijke coach.
Ze zal na de zomer 2014 met het derde leerjaar starten. Hiervoor kennen we een lening toe van Rs. 79.900.

Twee meisjes uit Jolarpet, vergezeld door Sr. Danam Mary.
Ratchana.
In het zwart, geb. 1-12-1995. Vader is overleden, ze woonde bij haar oom. Resultaten 10th st. 256/500 en +2 787/1200. Studeert nu 1e jaar Bachelor of Arts English, 3 jaars opleiding. Het eerste semester is door haar oom betaald. Ze betaald relatief veel voor het hostel waar ze verblijft. Ik stel voor dat wij de studiekosten gaan betalen als haar oom de hostelkosten zal blijven vergoeden. Hiermee stemt ze in. We geven haar een lening voor het 2e jaar voor Rs. 15.500.

Indhupriya.
Rose sjaal, groene jurk, geb. 27-7-1996. Volledig wees. Geen geweldige studieresultaten: 10th st. 305/500 en +2 613/1200. Ze wil graag de dure opleiding volgen om aan verpleegsters les te kunnen gaan geven, maar dat lijkt ons te hoog gegrepen. Als alternatief zou ze ook naar de School of Nursing kunnen gaan, want volgens Sr. Prudentia “she’ll end as a nurse anyway”. Na ruggespraak stemt ze hiermee in. We geven haar voor het eerste jaar een lening van Rs. 60.000.

Sr. Rosa stelt ons voor aan Suganiya die ze graag voor een microkrediet in aanmerking wil brengen. Sr. Rita neemt allerlei details met haar door bij wijze van intakeformulier. Sr. Rosa verteld over dit bijzondere meisje die we zeker moeten gaan steunen in B.Ed, mogelijk gevolgd door M.Ed. Ze krijgt voor de jaars opleiding in Jolarpet een lening van Rs. 77.000.

Philomianjela.
Rode jurk, lichtgele sjaal, geb. 27-1-1991. Ze heeft al een vierjarige opleiding afgerond: Bachelor of Engineering Communication Systems. Dit is betaald vanuit een renteloze lening van de overheid, totaal Rs. 96.000. Is nu begonnen aan de master opleiding in dezelfde richting. Als ze dit heeft afgerond gaat ze goed verdienen als docent / professor aan een college of universiteit. Verwacht startsalaris Rs. 18.000. Na afronding moet ze eerst de overheidslening afbetalen a 7.000/mnd, dus in 12 maanden is dat weggewerkt. Daarna kan ze onze lening aflossen in hetzelfde tempo van Rs. 7.000/mnd, dus in 20 maanden klaar. Totale aflosduur dus zo’n 3,5 jaar.
Masteropleiding is in Poonamallee, nabij Chennai. Ze zit daar in een hostel, betaald door haar vader en dat blijft hij doen.
Vader vraagt of we snel kunnen beslissen, want hij zit aan zijn tax wat betreft voorfinanciering. Voor dit jaar Rs. 70.000, volgend jaar idem. Na onze beslissing kan Sr. Prudentia een contract opstellen, ondertekenen en dan kan betaald worden. We stemmen hiermee in en hebben hopelijk weer een bijzonder talent binnenboord.


In totaal steunen we dus deze acht meisjes voor een totaal van Rs. 552.400. Aangezien een deel door de zusters betaald kan worden uit inmiddels terugontvangen bedragen van andere, eerdere, studentes, zal dit jaar Rs. 402.500 worden overgemaakt als renteloze lening aan de FSJ-congregatie.

 
©2008 Thomas Foundation for Microcredits: Rekeningnummer 13.57.63.916